24 stycznia 2013
Filety z kurczaka zapiekane z chipsami
Kurczak uważany jest za zdrowe mięso - jest chude, idealne dla dzieci i osób będących na diecie.
Chipsy - wróg nr 1 zdrowego odżywiania, bardzo kaloryczna i tłusta przekąska. I bardzo niezdrowa. Wydawałoby się, że tak dwóch skrajnych produktów nie da się pogodzić ;) I tu Was zaskoczymy - znamy przepis, który idealnie łączy kurczaka i chipsy w pyszne danie ;)
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka lub 1 podwójny (jak ktoś jest mocno mięsożerny może być i więcej ;)
3 średniej wielkości papryki - proponuję w różnych kolorach - ładnie wyglądają w daniu
1 cebula
kilka ząbków czosnku
jogurt naturalny lub mała śmietana 18%
1 jajko
chipsy o dowolnym smaku i w dowolnej ilości
odrobina oliwy
sól
pieprz
ewentualnie zioła prowansalskie lub inne ulubione
Wykonanie:
Filety myjemy, czyścimy i osuszamy. Następnie lekko rozbijamy i oprószamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowane kładziemy na spód naczynia żaroodpornego.
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, siekamy czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa - ok. 3-4 minut. Później dobrze przełożyć je na sitko i zostawić na chwilę do odsączenia. Wtedy podczas pieczenia nie puszczą tak dużo wody.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do jogurtu lub śmietany dodajemy jedno jajko oraz przyprawy - sól, pieprz i ewentualnie ulubione zioła. Całość mieszamy lub ubijamy w mikserze/blenderze. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, można go rozcieńczyć odrobiną mleka. Można także dodać do niego czosnku - jeśli ktoś lubi mocno czosnkowe potrawy :)
Odsączone warzywa wykładamy na kurczaka i zalewamy sosem. Dobrze jest poruszać naczyniem na różne strony, aby sos się rozprowadził.
Chipsy kruszymy i sypiemy na wierzch zapiekanki.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 180-200 stopni Celsjusza) i pieczemy 25-30 minut. Niestety w trakcie pieczenia całość zapiekanki i tak wydziela wodę, więc niekiedy ten czas trzeba wydłużyć.
A najlepiej smakuje na drugi dzień - wtedy wszystko gęstnieje i ładnie trzyma się razem :)
Paprykę można zastąpić innymi warzywami, np. pieczarkami. Tak właściwie warstwa pomiędzy kurczakiem a chipsami zależy tylko od wyobraźni kucharza :)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz