29 stycznia 2013

O bazylii słów kilka




Być może zauważyliście, że bazylia króluje na naszym blogu - jako tło oraz jako zdjęcie w tle na facebookowym fanpage'u. Jest to roślinka, którą bardzo lubimy, idealnie komponuje się z kurczakiem czy pomidorami. Jednak zastosowań ma bardzo wiele - nie tylko jako przyprawa.

Oto więc kilka słów i ciekawostek o bazylii :) I dwa przepisy gratis :D

Bazylia pochodzi z Azji Południowej, a dokładniej z Indii i Persji. Do Europy Południowej najprawdopodobniej trafiła za sprawą Aleksandra Macedońskiego i jego wypraw. Następnie przywędrowała do Europy Środkowej, no i do Polski.
Obecnie na świecie uprawia się ponad 150 gatunków tej rośliny.

Jej nazwa wywodzi się od greckiego słowa basileus, czyli król - wierzono bowiem, że tylko król może zerwać tę roślinę. Z kolei w antycznym Rzymie bazylia (Basilescus) powiązana była z bazyliszkiem, traktowano ją jako talizman chroniący od bestii. A Libijczycy wierzyli, że spożywanie bazylii ochroni ich przed skorpionami i wężami.

Współcześnie bazylia ceniona jest głównie ze względu na walory smakowe oraz zawarte olejki aromatyczne: linalol, metyl chavicol, metyl cinnamate, cineole oraz terpeny.

Bazylia ma przede wszystkim dwa zastosowania - kulinarne i lecznicze.

Jako roślina lecznicza jest stosowana:
- na niestrawność oraz problemy trawienne - wzmacnia żołądek, poprawia pracę nerek i działa rozkurczowo
- jako środek uspokajający - działa podobnie jak melisa, łagodzi pobudliwość nerwową, uczucie niepokoju i bezsenność
- jako środek przeciwkaszlowy
- jako odstraszacz owadów i komarów - jej zapach odstrasza insekty, a nalewki oleiste łagodzą użądlenia

Jako roślina przyprawowa idealnie nadaje się m. in. do:
- pomidorów
- pesto
- zup
- potraw z ryb, makaronów
- sałatek
- twarożku
- do dań warzywnych

Warto w tym miejscu wspomnieć, że w kuchni bazylii można używać w dwóch postaciach - suszonej i świeżej. W zasadzie nie ma konkretnych wskazań, do jakich dań używać danej postaci. Z pewnością jednak świeże liście bazylii są bardziej aromatyczne, a najbardziej pasują do sałatek, np. z pomidorami i mozzarellą. Ponadto można je dodać do oliwy z oliwek i w ten sposób stworzyć jej smakową wersję :) Ponadto świeżo zerwane listki są idealną dekoracją dań, zwłaszcza tych z kuchni włoskiej :)

Należy pamiętać, że świeżych listków bazylii nie powinno kroić się nożem! Małe można dodać w całości, a większe porwać na kawałki. Natomiast dodając bazylię do potraw gotowanych, pamiętajmy by dodać ją pod sam koniec gotowania - dodana zbyt wcześnie traci swoje walory smakowe.

Inne zastosowania bazylii:

- olejek eteryczny z bazylii jest używany w przemyśle perfumeryjnym do wyrobu perfum i mydła
- w przemyśle spożywczym używa się jej do wyrobu konserw
- a w przemyśle spirytusowym do wyrobu likierów
- jako roślina ozdobna :)



PRZEPISY Z UŻYCIEM BAZYLII:


Sałatka z pomidorów i mozzarelli  (na 4 osoby)

4 duże kulki mozzarelli
8 pomidorów
50 g startego parmezanu
1 pęczek bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz

Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry. Na półmisku układamy je na przemian - tak aby plasterki na siebie zachodziły. 
Odrywamy listki bazylii, czosnek siekamy. Oba te składniki miksujemy z parmezanem i oliwą. 
Tak powstały sos doprawiamy solą i pieprzem i polewamy mozzarellę oraz pomidory.
Całość ozdabiamy jeszcze listkami bazylii.


Pesto z bazylii:

2 szklanki świeżych liści bazylii
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżki orzeszków piniowych lub włoskich
1/2 szklanki oliwy z oliwek
pieprz do smaku

Wszystkie składniki wymieszać w blenderze - i voila! pesto gotowe :)
Jeśli jest zbyt gęste należy dodać więcej oliwy.
Takie pesto idealnie nadaje się jako sos do makaronu albo składnik roladek z kurczaka :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz