Muffinki głównie kojarzą się ze słodkimi babeczkami. Ale można je zrobić także w wersji na słono czy ostro. Dzisiejszy przepis prezentuje muffinki właśnie w tej odsłonie :)
Przepis na ciasto sprawdza się idealnie, zaś kwestia dodatków jest umowna. Tak naprawdę za każdym razem dodajemy do środka jakiś nowy składnik ;)
Składniki na ciasto:
400 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
szczypta soli
łyżka świeżo posiekanych ziół - może to być rozmaryn, bazylia albo łyżka suszonych ziół prowansalskich
Dodatki smakowe:
garść oliwek
ok. 50 g startego żółtego sera albo pół kostki sera feta
kilka ząbków czosnku (wedle uznania)
kilka plasterków kindziuka (wspaniale podkreśla smak muffinek! :)
Dodatki barwne:
odrobina barwnika spożywczego w dowolnie wybranym kolorze - opcjonalnie :)
Przygotowanie:
Oliwki odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Żółty ser trzemy na tarce, a ser feta kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, kindziuka kroimy w paseczki.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, solą i ziołami.
Dodajemy oliwki, czosnek, ser i kindziuka. Całość mieszamy, a następnie w środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy jajka rozbełtane z mlekiem oraz stopione wcześniej masło.
Ciasto mieszamy łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. Powinno ono mieć grudkowatą strukturę.
Gotowe ciasto nakładamy do foremek i pieczemy około 20 minut w temperaturze 210 stopni.
Po upieczeniu zostawiamy muffinki do wystygnięcia. Można je skonsumować w całości, albo przekroić na pół i:
a) posmarować masłem
b) przełożyć serem
c) przełożyć wędliną ;)
Muffinki z oliwkami, serem i kindziukiem są idealnym dodatkiem do kieliszka czerwonego wina (albo i całej butelki :D )
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz