6 lutego 2013

Tortille zapiekane z brokułem i ricottą





Większości z nas tortilla kojarzy się zapewne z fast foodem - zawinięty placek z posiekanymi warzywami i kawałkami panierowanego kurczaka w środku. Ale przepisów z wykorzystaniem tortilli jest o wiele więcej. Poniżej jeden z nich :)

Przepis zawiera składniki na 2 porcje.

Składniki:

2 placki tortilli
1 paczka mrożonych brokułów lub jeden średniej wielkości brokuł
1 opakowanie ricotty
1 cebula
kilka ząbków czosnku
1 mały jogurt naturalny
1 jajko
ser żółty
sól i pieprz do smaku - eksperymenty z innymi przyprawami dozwolone :)

Przygotowanie:

Brokuł gotujemy około pięciu minut w osolonej wodzie. Jeśli mamy świeże warzywo - wcześniej dzielimy je na różyczki.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek obieramy.

Do miski przekładamy serek ricotta, dodajemy cebulę i czosnek oraz połowę różyczek brokuła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dowolnie wybranymi suszonymi ziołami, i to wszystko traktujemy blenderem :)

Do tak przygotowanego farszu dodajemy resztę brokuła - zabieg ten ma na celu, by po przekrojeniu danie ładnie wyglądało i aby można było trafić na większy kawałek warzywa ;) Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, by całość brokuła rozdrobnić w blenderze.

Tortille przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli zazwyczaj należy je zwilżyć wodą i przez chwilę przypiec na patelni. Na środku każdego placka kładziemy farsz i zwijamy brzegi tak, aby powstał kwadratowy pakiecik. Czyli dół i górę placka składamy do środka, to samo robimy z bokami :)

Tak przygotowane pakieciki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.

Pora na sos: jogurt ubijamy z jajkiem, doprawiamy do smaku wedle uznania. Wylewamy na tortille.

Na wierzch kładziemy żółty ser - my użyliśmy sera pokrojonego w kwadratowe plasterki, dzięki czemu idealnie pasował do pakiecików.
Ale można też użyć startego sera :)

Tak przygotowaną zapiekankę wsadzamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut.

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz